Vi har nå gjort unna 15 % av dette århundret. Og selv om det høres voldsomt ut er det fortsatt flest mennesker fra forrige årtusenet som lever på jorden. Av jordens befolkning er flest født på 1900-tallet enn så lenge, naturlig nok. Men hvor mange finnes det fra 1800-tallet? Nå er det en del land som har dårlig statistikk for registrering av slike ting fra så lenge siden. Det finnes folk i verden som ikke aner nøyaktig hvor gamle de er. Derfor må vi hoppe bukk over spekulasjoner og antagelser og forholde oss til kalde tall og harde fakta. Og fakta kan fortelle at det nå, pr. Juli 2013, kun er to gjenlevende mennesker fra 1800-tallet igjen. Med andre ord,hvert øyeblikk som helst vil de aller siste fra det århundre si takk for seg, og overlate alt til oss 1900-talls folk, og ungdommen og barna fra 2000-tallet.

1899 oslo

Fra Hammersborg i Christiania Juli 1899

De to som fortsatt er i livet er begge født i 1899, så noen minner om det attende århundret har de neppe. Begge er kvinner, den eldste fra USA, og den yngste fra Italia. Susannah Mushatt er født 6. Juli 1899, kommer fra Alabama og bor i Brooklyn, New York. Hun er blind, nesten døv og sitter i rullestol. Mens hun ennå kunne kommunisere med omverden var hennes teori om hvordan hun var blitt så gammel, at hun aldri hadde drukket alkohol, røkt, brukt sminke eller farget håret.

1899 susannah-mushatt-jones

Susannah Mushatt Jones, født 6 Juli 1899

Emma Martina Luigia Morano er fra Italia, født i Civiasco den 29. november 1899, og bor fortsatt hjemme. Hun både ser og hører, om ganske redusert, og gjorde senest ett intervju med den italienske TV.stasjonen RAI i fjor sommer. Hennes tips til hvordan man kan bli gammel er å holde seg vekk fra narkotika, spise tre rå egg om dagen, drikke litt Brandy hver kveld og tenke positivt om fremtiden.

emma-morano-800

Emma Martina Luigia Morano, født 29 november 1899

Man kan av alle bisarre ting, mange steder på nettet, sette penger på hvem av disse to som blir den siste gjenlevende fra 1800-tallet. Emma har en odds på bare 2,5, og er en klar favoritt til å overleve Susannah fra USA, som har en odds på 8, i følge flere spilleoperatører. Det etiske i dette sier disse selskapene naturligvis ingenting om.

Men altså, de offisielle tallene forteller oss at disse to er de siste gjenlevende fra 1800-tallet, og jeg tenkte det hadde vært interessant å se litt på hvordan verden så ut det året damene ble født. La oss ta en titt på avisene 6 juli 1899, når amerikanske Susannah ble født. Kanskje det setter tiden litt i perspektiv. Her er klipp både fra norske og amerikanske aviser.

1899 Aftenposten 21899 Aftenposten 11899 Washington Post

La oss også se litt på avisene fra 29 November samme år, når italienske Emma ble født.

1899 Aftenposten 31899 Aftenposten 41899 l-oospg1dnexi09w

Vi fastslår med dette at 1800-tallet er i ferd med å gå helt og holdent over i historiebøkene med folk og fe. Emma fra Italia ser jo uforskammet frisk ut til å være 116 år, og hvem vet, kanskje hun holder liv i 1800-tallet et par år til, helt på egen hånd. Men en gang i tiden, i 1899 levde omtrent 1, 6 milliarder mennesker på jorden, nå er det altså bare to stykker igjen fra det århundret . 1800-tallet synger definitivt på siste refrenget.


 

Time by Khalil Gibran

And an astronomer said, «Master, what of Time?»
And he answered:

You would measure time the measureless and the immeasurable.
You would adjust your conduct and even direct the course of your
spirit according to hours and seasons.
Of time you would make a stream upon whose bank you would sit
and watch its flowing.
Yet the timeless in you is aware of life’s timelessness,

And knows that yesterday is but today’s memory and tomorrow is today’s dream.
And that that which sings and contemplates in you is still dwelling within the bounds of that first moment
which scattered the stars into space.
Who among you does not feel that his power to love is boundless?
And yet who does not feel that very love, though boundless, encompassed within the centre of his being, and moving not
form love thought to love thought,
nor from love deeds to other love deeds?
And is not time even as love is, undivided and paceless?

But if in you thought you must measure time into seasons, let each season encircle all the other seasons,
And let today embrace the past with remembrance and the future with longing.

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert