Ukas Tippekamp var den aller siste kampen Manchester United spilte på 70-tallet, ja, faktisk var det også den siste kampen for Arsenal dette ti-året. Ikke så rart kanskje, når vi nå skrur tida tilbake til 29. desember 1979. Det var midt i romjula, her hjemme i Norge var det en mild og snøfattig jul, men på Old Trafford i Manchester var det bitende kaldt denne lørdags ettermiddagen og banen var nesten hvit av rimfrost.

(Klikk på bildet for stor versjon)

Tippekampen 003 Man utd arsenal fakta

Oppgjøret mellom Machester United og Arsenal var ikke uventet også et topp-oppgjør i engelsk 1. Divisjon. Liverpool tronet på toppen med 32 poeng, men rett bak lå Manchester United med 30. Arsenal hadde 26 poeng, og måtte slå United om de skulle holde kontakt med tetsjiktet. Manchester United hadde akkurat tapt 2-0 borte mot nettopp Liverpool 2. juledag, og var også avhengig av en seier for å holde følge med Liverpool, så mye stod på spill denne siste kampdagen i 70-åra.

Tippekampen 003 VG Ray Clemence 29 12

Ray Clemence om tippekampen 29 desember 1979

Dave Sexton var mannen som styrte United-skuta på denne tiden, og noen Engelske aviser kalte Man. Utd. for Lille-Leeds, siden to av de største profilene fra Leeds legendariske lag fra tidligere på 70-tallet, Gordon McQueen og Joe Jordan, nå var nøkkelspillere i United. Når Gordon McQuuen signerte for United i februar 1978, ble han berømt for sin uttalelse om at 99 % av alle spillere i den engelske ligaen drømte om å bli United-spiller, og resten var en gjeng løgnere. I Arsenal var Frank Stapleton og Liam Brady de store stjernene, sammen med veteranen i mål, Pat Jennings. Arsenals manager Terry Neil hadde for øvrig bare noen uker før denne kampen nesten klart å signere den 19-år gamle Diego Maradona, og hadde Arsenal fått kontrakt med Maradona ville mest sannsynlig denne kampen vært hans debut.

tippekamp 003 terry neil 2

Arsenals manager i 1979, Terry Neil

Dette var også de to lagene som møttes syv måneder tidligere i en av de virkelig legendariske FA-Cup finalene. Da var det Arsenal som trakk det lengste strået med 3-2 seier, med mål til Arsenal i siste spilleminutt. Manchester United hadde med andre ord mye å revansjere.

Tippekampen VG 29 des joe jordan

Fra VG 29 Desember 1979

Kampen var bare 7 minutter gammel da Gordon McQueen fløy høyere enn alle andre på McLlroys corner og nikket inn 1-0 mot en hjelpeløs Pat Jennings. Og dette skulle bli de gamle Ledds-guttas store dag. Joe Jordan beinet lett inn 2-0 etter et glimrende forarbeid av Mickey Thomas i det 38 minutt. I andre omgang presset Arsenal på for å få en utligning, men i det 71 minutt ble Joe Jordan felt av Arsenals back John Devine. Dommer Derek Richardson pekte på straffemerket, og Sammy McLlroy satt den sikkert bak Jennings. Dermed var Arsenal hektet av i kampen om Liga-gullet, mens Manchester United og Liverpool kjempet side om side helt frem til mai 1980. Liverpool vant til slutt med to poeng på United.

Du kan se et utdrag på hele 24 minutter av kampen her:

Det var mange profiler på disse to storlagene fra slutten av 70-tallet. Martin Buchan var lagkaptein og samlingspunktet i forsvar hos United. Han spilte hele 456 ligakamper før han ble solgt til Oldham i 1983. Han fikk også 34 landskamper for Skottland. Lou Macari var en svært offensiv midtbanespiller og scorte hele 78 mål på sine 329 ligakamper for United. Han var også som Buchan skotte og fikk 24 landskamper for sitt hjemland. Ray Wilikins kom til United rett før sesongstart i august 1979, etter at hans gamle klubb Chelsea hadde rykket ned til 2. divisjon. Han ble en stor profil på Manchester Uniteds midtbane og spilte der frem til 1984 da han ble solgt til italienske Milan. Han fikk hele 84 kamper for England.

Tippekamp 003 fotballkort man utd

På Arsenal var det også en rekke store navn. Men en av dem som burde trekkes oftere frem er forvarsspilleren Pat Rice. I 1979 var han den eneste spiller i Arsenal som var igjen fra storlaget som tok «The Double» i 1971. Han hadde vært i Arsenal helt siden 1967 og fikk i alt 397 ligakamper for Arsenal før han ble solgt til Watford sommeren 1980. Han spilte også 49 landskamper for Nord-Irland. David O’Leary var en annen legendarisk Arsenal-spiller. Han spilte for Arsenal i hele 18 år, fra 1975-1993, og spilte hele 722 kamper for London-laget, noe som er rekord. Han spilte også 68 landskamper for Irland. Som manager har han ledet både Leeds og Aston Villa. Spissen Frank Stapleton hadde også en relativt lang karriere for Arsenal, med 75 mål på 225 ligakamper. Han ble i 1981 solgt til nettopp Manchester United, der han spilte nesten like mange kamper, 223, og scorte 60 mål frem til 1987. Han spilte også 71 landskamper for Irland.

Tippekamp 003 fotballkort arsenal


Tippekampen 003 lagoppstilling

Bilder fra et frossent gressteppe på Old Trafford 29.desember 1979

Tippekampen 003 Gordon McQueen 1--0

Første målscorer, Gordon McQueen

Tippekampen 003 Joe Jordan 2-0

Andre målscorer, Joe Jordan

Tippekampen 003 31 des serierunde

Om hele ligarunden i Aftenposten 29 Desember 1979

 

Tippekampen 003 bilde 1

Kampbilde fra Man. Utd. – Arsenal (29. des. 1979)

man utd 801

Machester United Sesong 1979/80

Arsenal_FC_1979

tippekampen 003 frank-stapleton tippekampen 003 daveoleary_1979

TV prg 291279

NRK Fjernsynets TV-program 29. Des. 1979

Tippekupongen 003 Tippekupongen

Tippekupongen Spilleomgang 52/79

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert