Det er klart for Tippekamp på Beater igjen, og denne gangen har vi valgt oss en ekte finale. Vi skrur tiden tilbake til 1. Mars 1975. Denne relativt milde vinterdagen var Tippekampen lagt til selveste Wembley. Nesten 100 000 fans, de fleste fra Birmingham og Norwich var samlet på tribunen for å se på oppgjøret mellom to 2 divisjonslag, Aston Villa og Norwich City. Dette var årets ligacup-finale i England, og om den aldri har vært like gjev som FA-Cup finalen, stod mye ære på spill og ikke minst, vinneren kvalifiserte seg for Cup-spill i Europa (UEFA-Cupen).

(Klikk på bildet for stor versjon)

tippekamp 002 ast vil 1975 2

Det var også en helt spesiell dag for Aston Villas trener Ron Saunders. To år tidligere hadde han vært på samme bane, også i Liga-Cup finalen, da som trener for nettopp Norwich City. Den gang tapte laget hans 1-0 mot Tottenham Hotspur. Som ikke det var nok hadde han også vært der året etter, i 1974, som trener for Manchester City, og fikk et nytt tap, denne gangen mot Wolverhampton Wanderers. Saunders satt en nesten uslåelig rekord da han tråkket inn på gresset på Wembley den 1. mars 1975 for tredje år på rad som trener for et av finalelagene, denne gangen for Aston Villa.

Tippekampen 002 ast vil 0103 3

Både Aston Villa og Norwich kjempet i toppen av 2. divisjon om en opprykksplass til den gjeveste divisjonen, noe begge lag forøvrig klarte. En liten kuriositet var at selveste Manchester United også det året lå i 2. divisjon og vant divisjonen foran nettopp Aston Villa og Norwich. Og for Ron Saunders skulle det endelig lykkes på Wembley. Han må ha tenkt at alle gode ting er tre, når han sammen med sine spillere hevet pokalen over hodet etter kampen. Sirkelen var sluttet. Han tapte sin første ligacup-finale med Norwich to år før, og nå var det altså nettopp Norwich som fikk gjennomgå av hans nye lag, Aston Villa. Saunders ble for øvrig i Villa helt til 1982, og vant blant annet ligaen med Villa i 1981, men det er en helt annen historie.

Tippekampen 002 ast vil 0103 2

Kampen ble historisk for flere ting enn Ron Saunders trippel. Dette var også første og fortsatt eneste gang at begge lag spilte utenfor den gang engelsk 1. Divisjon i en Wembley-finale. Både før og siden har det vært lag fra lavere divisjoner representert i Ligacup-finalen, men aldri begge lag. For øvrig hadde både Aston Villa og Norwich vunnet Ligacup’en før. Aston Villa vant den aller første finalen i 1961 mot Rotherham, og Norwich vant året etter, i 1962, mot Rochdale.

Tippekampen 002 ast vil 0103 1

Selv om det altså var mye historie rundt matchen, ble det en ganske kjedelig match der Aston Villa stod for det som var av kvaliteter. Det stod, litt heldig for Norwich, 0-0 til pause, men 8 minutter før slutt ble det endelig dramatikk. Etter en corner fra Villa som Chris Nicholl nikker hardt mot mål, Norwich keeper Keelan har feilbedømte corneren, men backen Melvyn Machin står på målstreken og kaster seg som en hvilken som helst keeper og klarer med et nødskrik å redde ballen, men gjør det med høyrehånden. En soleklar straffe for Aston Villa. Villas Ray Graydon stiller seg opp for å ta straffesparket, men Norwich keeper Kevin Keelan redder ved å slå ballen i stanga. Returen havner igjen hos Graydon som ikke gjør seg bort på andre forsøk, og setter ballen kontant i mål. Og det var vel det definitive høydepunktet i denne tippekampen. Og litt rart er det å se at Norwich Melvyn Machin ikke en gang fikk et gult kort for sin fantastiske redning. I litt nyere tid hadde han nok blitt sendt rett i garderoben.

I mars 1975 var som sagt Både Villa og Norwich i 2. divisjon, og ingen av lagene hadde de helt store stjernene på laget. Men det var allikevel flust med profiler. På Aston Villa var Chris Nicholl et anerkjent navn. Det var han som headet det som egentlig burde ha blitt 1-0 målet til Aston Villa i denne finalen. Han spilte hele 51 landskamper for Nord-Irland og høstet mye suksess i Southampton mot slutten av karrieren. Målscorer Ray Graydon var kanskje den største Villa-stjernen i 1975, og scorte hele 67 mål for laget frem til 1977. Brian Little tjente trofast på Aston Villa gjennom hele sin karriere, og ble også manager for Aston Villa i årene 1994-98. På Norwich var keeper Kevin Keelan en viktig brikke for laget, og en spiller som mange fotballkortsamlere irriterte seg grønn over. Man trodde et lite øyeblikk man hadde fått selveste Kevin Keegan i pakka med kort, så var det altså bare denne Keelan. Men for Norwich var han altså definitivt en keeperlegende og spilte hele 571 kamper for laget frem til 1980. Dave Stringer var en annen fast sliter hos Norwich, med 499 kamper, som også endte opp som manager for laget i perioden 1987-92. Ted MacDougall var kanskje Norwich største stjerne i 1975. En tidligere Man. Utd. spiller som også fikk syv landskamper for Skottland.

Tippekamp 002 fotball kort collage

I mandagens aviser 3. mars 1975, etter helgens finale skrev man at Villa tok en fortjent seier over Norwich. Og Billy Wright, legendarisk fotballspiller med hele 105 landskamper for England, var fast skribent for VG, og han mente man ikke kunne forvente all verden fra 2.divisjonslag.

Tippekampen 002 ast vil 0303 3
Kampen kan du faktisk se i sen helhet her på Beater. Den ligger ute på YouTube i svært god kvalitet, og har du lyst til virkelig å skru tiden tilbake og se en hel tippekamp, så har du muligheten her. Vi anbefaler iallfall den siste halvtimen av kampen som inneholder akkurat som Wright sa, masse god fotball. Det er ikke et opptak fra NRK så plingen og norske kommentarer får du ikke, men klassisk engelsk kommentator er slett ikke å forakte.

Se kampen i sin helhet her:


 

Her er noen flere klipp om Ligacup-finalen mellom Aston Villa og Norwich i 1975:

Tippekampen 002 Aston Villa - Norwich 01 mars 1975 annonse

Tippekampen 002 TVprg

NCFC CUP FINAL DATED 1975 PRINT C0414

Aston Villa – Norwich 1975

Tippekampen 002 ast vil 0303 2Tippekampen 002 ast vil 0303 3Tippekamp 002 prg

Tippe Kampen 002 Ron-Saunders-parades-the-League-Cup-after-the-final-victory-over-Norwich-in-1975

Tippekupongen 010375

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert