NRK startet tidlig med å fronte god helse via mosjon. Allerede i 1949 startet de opp noe som ble kalt Klasseromgymastikk, der den 31-årige Reidar Morset fra Selbu fikk jobben med å instruere, via radio, enkle øvelser som barn og unge kunne ha glede av. Det hele ble sendt midt på dagen, i det som den gang ble kalt Skoleradioen. Men det var først i midten av 60-tallet det virkelig tok av med mosjon for folket via NRK.

Trim Reidar Morset

Reidar Morset fra et opptak til Klasseromgymastikk i 1949

I slutten av 1965 la den gang 60 år gamle Valborg Hagfeldt frem en idé for de mektige herrer i NRK. Hun mente at også de eldre kunne ta i bruk NRK og spesielt fjernsynet  for å få trimmet litt i og ved go’stolen i stua. NRK sa etter hvert ja takk til idéen og kalte programmet Mosjon for Eldre. I 1968 skiftet man til det mer velkjente Trim for Eldre, og ganske raskt ble Valborg et kjent syn på Fjernsynet.

Trim for eldre bilde

Valborg Hagfeldt i velkjent positur

Samtidig i NRK radio hadde man lagt om postene, og i 1966 ble for første gang Nå Strekker Vi Oss sendt rett etter Ni-Timen, nøyaktig klokken 10. Reidar Morset var fortsatt den trivelige stemmen, og trallet i vei sine instruksjoner akkompagnert av sin faste pianist Inger Mikkelsen Røsoch. Men nå ville man nå hele folket og ikke bare skoleungdommen.

Her er et lydopptak fra Nå Strekker Vi Oss med Reidar Morset, fra mars 1971


Jeg husker spesielt godt at jeg lå på sofaen i stua, godt under dyna, med feber og stygg hoste, hjemme fra skolen og så på Trim for Eldre. Det var ved siden av Skolefjernsynet og reprise av Barne-TV, det eneste som ble vist på formiddagen på TV. Og var jeg syk og slapp skolen på 70-tallet, da så jeg alltid TV, til og med om det så var bare prøvebildet. Og svært ofte gikk det en episode av Trim for Eldre.

I Trim for Eldre var det altså en gjeng eldre folk som stod å svingte seg ved hver sin stol, mens Valborg satt oppe på scenekanten i det jeg alltid har trodd var en gymsal. Nå viste det seg etter litt research at det var fra festsalen i Folkets Hus på Grünerløkka i Oslo at opptakene til Trim for Eldre ble gjort.

Valborg instruerte, trallet i vei, sa alltid at man måtte trene litt hver dag og ta vare på den kroppen man hadde fått utdelt. Det var den eneste man fikk. Og så måtte man huske å spise sunt. Det var alltid slik hun startet sendingen. Så stilte hun seg bak stolen, og alle de eldre fra Grünerløkka trimgruppe gjorde det samme.


Det var noen faste musikalske innslag, som «Bedre og Bedre Dag for Dag» og «Jenka». Og alt ble akkompagnert av Steffi Andresen på piano. Valborg trallet på sin særegne måte sin veiledning til et sunnere liv. «Frem og tilbake, og så bytter vi om der. Sving, sving og sving, også stans».

Nå Strekker vi Oss populært kalt Strekken, gikk med Reidar Morset på NRK radio helt frem til 18 Juni 1982. Da syntes den 64-år gamle Morset at det var på tide å pensjonere seg etter 33 år i mosjonens tjeneste på radio. NRK la da også ned hele posten etter Morsets avgang da de mente den var i ferd med å gå ut på dato uansett. Morset ble i 1988 tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv, og i 1991 var Reidar Morset for første gang på TV-skjermen, som gjest hos Andreas Lunnan i Da Capo.

Det ble i alt spilt inn hele 278 programmer av Trim For Eldre, som hver ble sendt fire ganger. Med andre ord var Trim for Eldre med Valborg Hagfeldt å se over 1000 ganger på skjermen fra 1966 til 1986. Ikke mange var like ofte og lenge på TV som Valborg, selv om tidspunktet for sendingene ikke akkurat var primetime. Valborg ga seg til slutt i 1986. Da var hun blitt 81 år og følte forstålig nok for å trappe ned. NRK fortsatte serien i to år, men det ble selvfølgelig ikke det samme uten Valborgs tralling og folka fra Grünerløkka Trimgruppe. Man prøvde å fortsette serien med en yngre instruktør, men i 1988 la NRK ned serien.

Valborg Hagfeldt ble gjort stas på i NRKs Frokost-TV i Januar 1986.

Reidar Morset og Valborg Hagfeldt var i mange år noen av de mest kjente stemmene på NRK, og har satt dype spor etter seg i den norske folkesjela. Prøv deg på denne setningen (gjerne som en liten trall) i et selskap der det finnes folk over 45 år. Jeg garanterer at du vil få respons: Og da starter vi opp, en, også bøy, også to, også sving, og stans. Og så begynner du å synge «Bedre og Beder Dag for Dag». Du er plutselig selskapets midtpunkt med den kuleste referansen man kan ha, banna bein!


 

Her er litt flere klipp om og med NRks mosjonsprogrammer «Trim for Eldre» og «Nå Strekker Vi Oss»:

Trim Morset Aftenposten 1982

 

Trim For Eldre Aftenposten 1984

Trim radio 1975

Oversikt over NRKs faste formiddagssendinger 1982

At Trim for Eldre satt sine dype spor også i oss som slett ikke var gamle den gangen er vel Bergens-bandet Ralph Myers et godt bevis på. De prøvde så godt det lot seg gjøre å gjenskape stemningen fra de originale Trim for Eldre-sendingene i sin musikkvideo fra 2003, «Think Twice».

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert