I år feirer NRK Radios nyhetsbauta, Dagsnytt Atten, 25 år og det skal markeres med storstilt feiring på selveste Rockefeller med direktesending og utvidet sendetid. Og det finnes ikke en eneste billett igjen, fullstendig utsolgt. Hvem skulle trodd det når NRK la om sendeplanen i mai 1990 og startet opp med forløperen til Dagsnytt Atten, kalt Atten Tretti.

Dagsnytt Atten 1990

Så skal man være pinlig nøyaktig er ikke selve konseptet Dagsnytt Atten mer enn 23 år. Den første sendingen gikk nemlig av stabelen mandag 3. februar 1992. Men vi skal ikke pirke. Atten tretti og Dagsnytt Atten var på mange måter samme nyhetsprogram, kun tidspunktet var forskjellig. At det først ble sendt 18.30 hadde i utgangspunktet med at NRKs Dagsrevyen ble sendt først 19.30, og at NRK også hadde veldig respekt for Barne-TV og tidspunktet 18.00. De ville ikke konkurrere og gjøre valget vanskelig for alle småbarnsforeldre. Men i 1992 slo reporter Vår Staude fast at Dagsnytt Attens lyttere ikke var typisk småbarnsforeldre, og derfor ikke i programmets målgruppe. Men hovedgrunnen til at sendingen ble flyttet til 18 var at man flyttet Dagsrevyen på NRK TV fra 19.30 til 19. Og dermed ble det altså Dagsnytt Atten som ble navnet.

Dagsnytt Atten 1992

Dagsnytt Atten ble nesten med en gang selve ankeret i NRKs nyhetsavdeling på radio. Geir Helljesen og Anne Grosvold var først ute med et langt intervju med Kong Harald og Dronning Sonja på kongens 55 års dag i 1992. Høyre fikk kniven på strupen av Arbeiderpartiets Sissel Rønbeck, direkte på Dagsnytt Atten, når debatten om Gardemoen blåste som verst samme år. En bombe ble sluppet, pokerkveld i Dagsnytt Atten, slik lød overskriftene rundt saken. Senere samme måned kalte den gang Statsminister Gro Harlem Brundtland SV-leder Erik Solheim for frekk, på direkten, i en gnistrende debatt om kjøp av militærfly. Så joda, Dagsnytt Atten fikk allerede fra starten av en stor plass i nyhetsbildet, og var også en time i forkant av TVs Dagsrevyen. Den nyhetsbevisste hørte alltid Dagsnytt Atten først.

Dagsnytt Atten 3

Anne Grosvold er den store veteranen i Dagsnytt Atten, og har vært med fra starten, selv om hun har vært borte i perioder. Geir Helljesen, Hans-Wilhelm Steinfeld og Sverre Tom Radøy er andre av mange kjente navn som har ledet sendingen.

Mandag den 03. September 2007 ble Dagsnytt Atten for første gang også et TV-program. Det ble sendt samtidig både i radioens NRK P-1 og TVs NRK 2. Men det ble ikke gjort noen forandringer i programmet når man la over til TV. Opptaket gikk og går kun i et enkelt radiostudio med fjernstyrte kameraer. TV-transmisjonen påvirker dermed i liten grad innholdet. Og ganske raskt ble TV-versjonen den mest populære og blir nå sett av mer enn dobbelt så mange som de som hører radiosendingen. Dagbladet kåret det til det beste radioprogrammet på TV i 2008, og levende bilder slo altså svært godt an.

Dagsnytt Atten 2007

VG – 03. September 2007

Og nå, i 2015 skal altså Dagsnytt 18 (som de nå kaller seg) feire seg selv. 25 år i nyhetens tjeneste fortjener en storslagen fest, og at det er utsolgt på Rockefeller vitner om at Dagsnytt Atten har en viktig plass i nyhetsbilde fortsatt. Men husk, arrangementet starter altså klokken 17, ikke 18! Det sendes selvfølgelig direkte på radio og TV, og redaksjonen frister med påfølgende talkshow, fest og moro. Det blir temperatur og engasjement, gjester og musikk, ifølge facebook-gruppa til Dagsnytt 18. Beater har heldigvis skaffet seg billetter og gleder seg stort til en tilnærmet rockekonsert med nyhetsfolka i NRK.

Dagsnytt Atten billett 2

Da er det vel ikke annet å si enn: Kjør debatt!

Her er en klassiker med FrPs Tybring-Gjedde fra 2014

Om forfatter

En dame i sin beste alder, (passert 40) som skriver mest om litteratur, kunst, musikk og alternativt kulturstoff.

2 Kommentarer

  1. klut

    Jeg ville tatt ned/croppet det bildet av billetten var jeg deg – strekkoden kan scannes.

    Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert