På Beater vil vi hver lørdag fremover presentere en klassisk Tippekamp fra England. Vi kommer til å skrive om fakta, myter og historien rundt kampene. Klipp fra aviser og når det lar seg gjøre, klipp fra selve kampen. Og vi starter med den første fra 29. November 1969.

(Klikk på bildet for større versjon)

Tippekamp Fakta 001 29 nov 1969 test

Høsten 1969 var det mange fotballinteresserte nordmenn som gikk med sommerfugler i magen. I september var det offentligjort at det ville bli sendt hele fire kamper fra engelsk liga, direkte overført. Svenske Lars-Gunnar Björklund som jobbet i sportsredaksjonen i SVT, var pådriver bak Tippekampen, eller Tipextra som svenskene kalte det. Det ble et tett samrbeid mellom de skandinaviske landene, og i Norge var det Jarle Høysæter som hadde hovedansvaret. Dette kom i stand som et samarbeid mellom de skandinaviske landene og Storbritannia. Man ville også få resultatservice fra de andre kampene på tippekupongen, så dette var saker både for den fotball interesserte og den som likte å spille.

Tippekampen Fire engelske

Lørdag den 29. November 1969 var det altså klart for den første overføringen. Hvilken kamp som skulle bli sendt ble holdt hemmelig helt frem til kampdagen og avisene måtte dermed drive sin egen lille tippekonkurranse om hvilken kamp på kupongen det kunne bli. Underlig nok traff f.eks. VG alltid 100 %. Selvfølgelig var det lekkasje. Men det var viktig for VG og andre aviser som skrev om kampen at de bare antok hvilken kamp det ville bli. Grunnen til at det ble holdt hemmelig handlet om lover, regler og penger. Reklame var forbudt på TV i Norge, og NRK og staten ønsket ikke å risikere at norske selskap skulle sørge for å reklamere for sine produkter på stands rundt banen. Avisene var i alle fall skjønt enig om at den første tippekampen mest sannsynlig ville bli Wolverhampton mot Sunderland. VG gikk så langt i sine antydninger at de sa de visste hvilken kamp det ble, men kunne ikke avsløre det. Samtidig skrev de at det fort kunne bli nettopp Wolves mot Sunderland, men presiserte igjen at de bare gjettet.

Tippekamp Vg 29 nov 1969

Fra VGs sportsider 29 november 1969

Det ble selvfølgelig Molineux Ground, hjemmebanen til Wolves, som ble arena for den første tippekampen, og Wolverhampton slo Sunderland 1-0 i etter sigende en kjedelig men jevnspilt kamp. Dessverre har vi ikke klart å spore opp noen bilder fra denne kampen, men lover at den neste Tippekampen vi skriver om, vil ha levende bilder med ekte scoringer. Derimot kan vi by på kampfakta, bilder og klipp fra NRK om fenomenet Tippekampen. Dette skulle vise seg å bli en av de største TV-suksesser i Norgeshistorien og handler om langt mer enn bare fotball og tipping.

Tippekampen ble en institusjon i Norge, og i alt ble det vist hele 370 kamper frem til 1995, da siste Tippekamp ble vist. Og bare så det er klart, da snakker vi kun om Tippekamper fra England. Det var liksom det som var ekte tippekamp. Nordmenns nære relasjon til England gjennom mange år hadde nok mye å si. Vi nordmenn har hatt et langt og nært bånd til Storbritannia, og det ble lett for mange å velge seg sin klubb i England. Wolverhampton fikk f.eks. en egen supporterklubb ganske raskt etter seieren mot Sunderland. Andre klubber som raskt ble mer populære i samme periode var definitivt Arsenal, Derby, Leeds, Tottenham og ikke minst Liverpool. Manchester United som før Tippekampens oppstart hadde den største supporterklubben i Norge fikk altså ganske raskt stor konkurranse.

Tippekampen VG Forside 12 rette

Fra VGs førsteside 29 november 1969

På NRK startet sendingen kl. 14.40 denne første Tippekampen. Om selvekampen startet kl. 16, har vi ikke klart å få bekreftet. Det faste tidspunktet som Tippekampen iallefall ganske raskt fikk, kl. 16 på Lørdag ettermiddag, skulle vise seg å bli et nærmest hellig tidspunkt for mange. Far og sønn, og etter hvert mor og datter, samlet seg foran svart/hvitt-skjermen og ventet på avspark. Potetgullet stod fremme og man ventet spent på første plingen som indikerte scoring fra en av kampene på kupongen. Og hadde tidspunktet vært senere, så hadde aldri det blitt noe av tippekamper. Man måtte være ferdig til Barne-TV, som jo allerede var et hellig tidspunkt for de minste.

Tippekampen Fjernsynet 2911 1969

TV-Programmet på NRK den 29 November 1969

Tilbake til selve kampen som startet det hele. Jarle Høysæter ble den første som kommenterte en tippekamp, men ha kommenterte matchen fra Marienlyst i Oslo, da ITV ikke den gang hadde direktelinjer til NRK. Og Hugh Curran ble første målscorer med sitt 1-0 mål et 21 minutter ut i 1. omgang, etter en innlegg fra venstrevingen David Wagstaff. Hugh Curran ble straks en liten kjendis i Norge, det var bilder av mannen i mange aviser, og Wolverhampton vant som sagt mange hjerter denne kalde høstdagen sent i November 1969.

Tippekamp Hugh Curran

Hugh Curran, Wolverhamptons målscorer i den første Tippekampen.

På laget til Wolverhampton Wanderers var det flere navn som skulle utmerke seg i Engelsk klubbfotball utover på 70-tallet. Frank Munro spilte på Wolves helt frem til 1977, og spilte også flere landskamper for Skottland. Det samme gjorde målscorer Hugh Curran. Derek Parkin var en av gigantene fra Molineux Ground, og spilte der helt frem til 1982. Han hadde også juniorlandskamper for England, men fikk ingen offisielle landskamper. Mike Bailey var den eneste som hadde spilt landskamper for England, og dro i 1977 som en av flere engelske spillerne som forsøkte seg i den Nord-amerikanske ligaen, for Minnesota Kicks. På Sunderland var det ikke mange kjente navn, men Keeperen Jim Montgomery har fortsatt rekorden i klubben når det gjelder antall spilte kamper, med hele 623 opptredener frem til 1977. Colin Todd var den store stjernen på Sunderland, med etter hvert fast plass på det engelske landslaget, men blir vel husket best for sin periode i Derby i begynnelsen av 70-tallet. For øvrig er det en vanlig misforståelse, meget forståelig sådan at keeperen til Wolverhampton i 1969, Phil Parkes, var samme mann som senere ble stjerne i QPR og spilte flere landskamper for England. Wolverhamptons Phil Parkes var født tre år tidligere enn sin navnebror, og fikk aldri kamper for landslaget. Men han var fast førstekeeper for Wolverhampton helt frem til 1978. Og uten at det egentlig har med noe som helst med fotball å gjøre, Glamrock-heltene Slade kommer også fra Wolverhampton, bare så det er sagt. Det er ikke rart Wolves ble populære i Norge på 70-tallet.

Tippekampen Fotballkort 1

Men det var en spiller som manglet på Wolverhampton denne høstdagen i 1969. Derek Dougan var den store stjernen på Wolves i denne perioden, men var suspendert. Den Nord-Irske lndslags-spilleren slet en del med tempramentet, og ble derfor ikke den profilen han kunne ha vært i denne kampen, hadde han spilt.

Tippekampen nr 001 Derek Dougan

Fra VG mandag 01 Desember 1969

Vi vurderte når vi bestemte oss for å starte denne serien om Tippelampens historie at vi skulle ta for oss alle kampene kronologisk. Men etter nøye vurdering fant vi ut at det kanskje ble litt voldsomt. Derfor har vi valgt å hoppe litt frem og tilbake i tid. Neste ukes Tippekamp her på Beater blir oppgjøret mellom Aston Villa – Norwich den 01. mars 1975, den 76. Tippekampen i NRKs historie. Og den har vi heldigvis også levende bilder fra (faktisk hele kampen!). Vi sees neste lørdag klokken 16.


 

Her er noen flere klipp fra Mandagens aviser som viet den første Tippekampen god plass også i etterkant:

Tippekampen nr 1 Hugh Curant kommentar

Om målscorer Hugh Curran

 

Tippekampen kommentar til forste kamp 011269

Kommentar fra VGs Einar Munthe-Kaas der han summerer opp den første Tippekampen på NRK

Tippekampen nr 001 tabell

Tabellen i Engelsk 1. Divisjon etter kampene 29. november 1969

Tippekampen Tippekupongen 291169

Den endelige tippekupongen 29 November 1969

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert