I morgen er det nesten julaften for alle som er glad i britsik fotball. Og spesielt om du er Nottingham Forest-supporter. En helaftens dokumentarfilm om Nottingham Forest og manager Brian Clough i årene 1975-80, kalt I Believe in Miracles, har premiere i morgen, den 13 Oktober. En film som har blitt beskrevet som en nødvendighet å se for alle som har hjerte for engelsk fotball. Dokumentaren hadde før-premiere på selveste City Ground i helgen, for de som var heldige nok til å være der.

I 1976 var jeg 11 år, digget Slade, Sweet og engelsk fotball, og lørdager klokka 16 et hellig tidspunkt. Det var en av de få tingene som var fint med høsten, tippekampene fra England begynte igjen. Jeg var frem til våren 1976 svoren Liverpool-fan som de fleste andre i venneflokken. Men 1976 skulle bli et veiskille for meg.

Clough 1

Inn i livet mitt kom en rappkjefta, sjarmerende fyr med glimte i øyet og arrogant som få. Han het Brain Clough, hadde tidligere vært manager for Derby, Brighton og ikke minst fått sparken i Leeds etter bare 44 dager, en så kontroversiell historie at det i ettertid har blitt laget en helaftens spille film av hans korte periode i klubben. Brian Clough tok nesten litt motvillig over Nottingham Forest rett over nyttår 1975. Forest var da et 2.divisjons-lag med ordinær spillerstall og slette ambisjoner, men Clough hadde fått et Bad Boy-rykte og hadde ikke flust med jobbtilbud, så han takket ja til jobben. Selv om Forest i 1975 ikke var et lag med særlig tydelig potensiale, så hadde definitivt laget en stolt historie. Forest er den tredje eldste klubben i England, og hadde to FA-cup seire, den siste i 1959. Og i 1967 tok de andre plass i 1. divisjon. Men på starten av 70-tallet forsvant de ned i 2. divisjon, og det kunne se ut til å bli et langt opphold.

Jeg var ofte innom Narvesen og kjøpte det britiske fotball-bladet Shoot. Og høsten 1976 leste jeg en lang artikkel om Brian Clough og Nottingham Forest. Det var vel mer eller mindre der jeg forøvrig fikk all min engelsk-undervisning. En av mine gamle helter, Larry Lloyd, hadde blitt Forest-spiller, og det gjorde nok utslaget, kombinert med et ønske å ha en klubb som ikke alle andre også holdt med, ja, og så det faktum at Nottingham var hjembyen til selveste Robin Hood, en annen barndomshelt. Og så var det noe med denne Brian Clough. Han var tøff nok til å utfordret selveste Muhammad Ali til en boksematch.

Jeg skiftet altså klubb den høsten, og gikk av alle ting for en 2. divisjons-klubb. Et alvorlig valg for en fotballfrelst gutt, like alvorlig som å skifte religion. Aner ikke helt hvorfor jeg ikke tenkte det var dumt å holde med en klubb som ike en gang spilte i samme divisjon som Liverpool, men det ble altså Forest. Og siden 1976 har jeg vært Forest-supporter, og jeg har hatt flaks. Forest rykket opp til 1. divisjon (med et nødskrik og med meget god hjelp fra Bolton) våren 1977, og ble jo det nye store laget i 1977/78-sesongen- Vant like godt ligaen på første forsøk, vant liga-cupen to år på rad, og ikke minst vant de Europa-cupen både i 1979 og 1980.

Forest Collage

Så ja, det var fett å være Forest-supporter på slutten av 70-tallet. Spillerstallen bestod etterhvert av legender som Peter Shilton, Trevor Francis, Archie Gemmil, Martin O’Neil og Viv Anderson. Klubben har også fostret store navn som Roy Keane, Des Walker og ikke minst Stuart Pearce. Forest har også hatt seks norske spillere i sin stall. Blant annet Einar Aas, Kjetil Osvold, Lars Bohinen og Alf Inge Håland, som alle har spilt i Forest-drakta. Einar Aas ble med sin signering i 1980 den første norske fotball-proffen i England.

Forest Einar mini

Kjetil Osvold fikk sitt første møte med Brian Clough i garderoben etter en kamp mot Luton høsten 1986. Han var invitert til å prøvespille, og skulle endelig hilse på treneren. På tiden hadde Kjetil hår ned til korsryggen og var kledd i dongeri fra topp til tå. Brian Clough stoppet opp, løftet på øyenbrynene og ga følgende første kommentar til Kjetil Osvold: «Fucking hell , I hope you play better than you dress, and by the way, get a haircut!»

forest-kjetil-osvold-168-soccer-88-daily-mirror-1988-football-collectable-sticker-49964-p

Kjetil Osvold i Forest-drakta

Brian Clough ble i Forest helt frem til 1993. Han trakk seg kanskje litt for sent, klubben var på vei ned til nest beste divisjon det året, og Clough var blitt en sliten, gammel mann. Men tross av en litt trist sorti har Clough i ettertid rykte som kanskje Englands største manager.Som en kuriositet kan det nevnes at Clough er en av kun tre managere som har vunnet den engelske toppserien med to forskjellige klubber (Derby og Nottingham Forest).  En statue av ham er satt opp på torget i Nottingham. Der står han bare et steinkast fra en annen helt fra samme by, Robin Hood.

forest Clough_Brian_2A

 

Brian Clough factfile

1935: Born in Middlesbrough
1955: Playing debut for Boro, goes on to win two England caps
1962: Quits aged 29 because of a knee injury, after scoring 251 goals in 274 games
1963: Begins management career at Fourth Division Hartlepool
1967: Becomes Derby boss, appointing Peter Taylor as his assistant
1972: Wins first league title
1974: Disastrous 44-day reign at Leeds United
1975: Joins Nottingham Forest
1977: Promoted to the top Division
1978: Wins league title
1979: Lifts European Cup as Forest beat Malmo 1-0
1980: Retains European Cup with victory over Hamburg
1989: Wins League Cup at Forest and repeats the feat 12 months later
1993: Leaves Forest after club is relegated from the Premier League
2004: Dies aged 69 from stomach cancer

 Her følger en rekke You-Tube vidoer, klipp og bilder om Brian Clough og Nottingham Forest. Blant annet to svært intressante dokumentarer om Clough, høydepunkter fra klassiske matcher osv.:

Les mer om premieren på dokumentaren I Believe in Miracles på selveste City Ground søndag 11 oktober her

«The Greatest Manager England Never Had» – Dokumenter om Brian Clough (56 min.) :

«Cloughie . The Brian Clough Story in his own words» – Dokumenter om og med Brian Clough (88 min.) :

Forest vg aug 1977

Forest tippekamp VG des 1977

Forest VG Clough 1977

forest 1979 slide_369496_4245230_free

Brian Clough and Peter Taylor Mai 1979

forest shoot-oneil1

Marin O’Neil på forsiden av Shoot 1978


Forest Njaal helle

Hør Njaal Helle fremføre «Nottingham Forest is my Rock’n’Roll» (1979) her:

forest haaland slide_369496_4245456_free

Forest og Clough signerer Alf Inge Haaland

Klipp fra Tippekampen på NRK i 2003 om Forest:

forest _From_left_Peter_Shilton_Larry_Lloyd_Colin_Barrett_Viv_Anderson_-a-1_1444640173477

Premierefest på dokumentaren på City Ground Søndag 11 oltober 2015: (Fra venstre): Peter Shilton, Larry Lloyd, Colin Barrett, Viv Anderson, Garry Birtles, David Needham, Trevor Francis, Frank Clark, Archie Gemmill, Kenny Burns, Tony Woodcock, John Robertson, Ian Bowyer, John McGovern, John O’Hare and Gary Mills

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert