Petter Baarli – Never too Old to Rock’n’Roll

Petter Baarli live 1

Mandag denne uka fylte Petter Baarli 50. Han har i over 30 år traktert gitaren i Backstreet Girls, og  det eneste medlem av bandet som har vært med hele veien. Men Petter Baarli er langt mer enn en av gutta i Backstreet Girls. Han har spilt sammen med en rekke andre norske og utenlandske artister, spilt i Jokke med Tourettes, Ratcats, og har også de siste årene spilt fast som gitarist i musikal-forestillingen Verdiløse Menn, en av de største suksesser på norske scener de senere år. Og i fjor ga han ut sin første soloplate, You Petter B. Good, som fikk jevnt over strålende kritikker.

Med andre ord, det skjer litt av vært rundt Petter Baarli for tiden. Han har også rukket å dra til Antarktis sammen med Jarle Andhøy og Anne-Kat. Hærland (TV-serien kommer i Februar 2016), han spiller jevnlig konserter med sitt eget band Backstreet Girls og tributebandet Valentourettes, og han har også hatt flere utstillinger av billedkunst de siste årene.

På mandag ble han altså 50, og denne helgen var det kinopremiere på dokumentaren om Backstreet Girls, Tilbake til Muotathal. Filmen hadde allerede verdenspremiere på Rockefeller i mai, men vil nå bli å finne på en rekke kinoer fremover. I filmen følger vi bandet på reise til den sveitsiske bygda Muotathal, hvor samtlige 3000 innbyggere etter sigende er ihuga Backstreet Girls-fans, og intet heller vil enn at de svartkledde nordmennene skal gi dem en etterlengtet leksjon i rock. Bergens Tidende skrev dette etter premieren:

Med fokus på frontfigurene Bjørn Müller og Petter Baarli, har Stian Andersen og Morten Kjølberg laget en underholdende og innsiktsfull dokumentar om en musikalsk drøm som har kjempet i motbakke i over 30 år, og som ligger så langt fra dagens nøkternt pragmatiske musikerhverdag at den i seg selv fortjener en plass i den norske musikkhistorien.

Backstreet Girls kinoplakat

Petter Baarli er med andre ord langt fra arbeidsledig nå om dagen. Og det føles godt å se at han er i medias fokus. Det er omtrent ingen i norsk musikkliv som har vært så kompromissløs som Baarli når det gjelder å tro på det han holder på med. Backstreet Girls har aldri blitt nevnt blant de store norske rockebanda før nå i relativt nyere tid, men bedre sent enn aldri, som Petter Baarli selv sa i et intervju forleden.

backstreet-girls3

Backstreet Girls med originalbesetningen fra 1984-1991. Fra venstre: Bjørn Terje Baarli (Trommer), Pål Kristensen (Bass), Petter Baarli (Gitar) og Bjørn Müller (Vokal)

Jeg anbefaler forøvrig sterkt podcasten Alt du sier er feil, Espen med Espen Thoresen og Kristopher Schau, der de besøker Baarli hjemme hos seg selv. Her forteller Petter masse om sitt liv som musiker.

Hør Petter Baarli snakke med Kristopher Schau og Espen Thoresen om Verdiløse Menn, Jonas Fjeld og Backstreet Girls:

Hør hele podcasten med Petter Baarli her

På Youtube ligger det også noen musikalske skatter, intervjuer med mere om og med Petter Baarli. Gratulere med dagen, mann, du er Norges Keith Richards, Johnny Thunders og Angus Young, og ingen andre i dette kongerike kan tråkke rundt i slike boots, andre enn Petter Baarli, ferdig snakka!


 

Her følger en rekke videoer, bilder og intervjuer som oppsummerer litt av Petter Baarlis karriere så langt:

Anders Grønneberg i Dagbaldet intervjuer Petter Baarli i forkant av soloskiva, mars 2014

Petter baarli ring

Petter Baarli hjemme i egen stue

Backstreet Girls VG1

Petter baarli 150517valentourettes_bkstor

Petter Baarli og Valentourettes

Petter Baarli 1

Bjørn Müller og Petter Baarli i Backstreet Girls

Petter baarli you_petter_b_goode-26709185-frntl

backstreet g mental

backstreet g boogie

backstreet g elm

backstreet g hard

Petter Baarli angus Young boogie

Angus Young (AC/DC) og Petter Baarli i 1987

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

6 Kommentarer

 1. Fred Ove

  Norges største igjenom alle tider.. Null tvill! Alle andre er bare dårlige kopier eller ikke i nærheten av attituden.. Bare en Baarli og en verdensklassegitarist i dette landet.. Kun denne mannen vi har å by på og kan sammmenlignes med Youngbrothers, Parfitt og de andre store.. Gi oss 50 år til Petter! 😉

  Svar
  • Pål Hilmar Sollie

   Fine ord om Petter, og Beater sier seg helt enig, vi vil ha 50 år til!

   Svar
 2. Steinar Sørgård

  Hei!

  Jeg tør stille et lite spørsmålstegn om innholdet i artikkelen vedr. originalbesetningen i BSG, fra 1984, vedr. Bjørn Müller medfører riktighet. På Mental Shakedown-skiva, som kom ut på vinyl i 1986, og cd i 1988, var det Arne Aaland som var vokalist. Første skiva Bjørn Müller var vokalist på var «Boogie Till you puke» som kom ut på cd i 88.

  Steinar Sørgård

  Svar
 3. Steinar Sørgård

  …det skulle stått Arne Arnes, ikke Aaland. :-) Fint om du kan korrigere :-)

  Svar
 4. Steinar Sørgård

  jeg mener også å huske at Mental Shakedown kom ut på cd i 87, og ikke 88, som wikipedia sier. Jeg hadde med cd’en i militæret og det var i 87 :-) Tror den kom ut sommeren/høsten 87.

  Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert