Rar Vinyl: Unfolding – How To Blow Your Mind And Have A Freak-Out Party (1967)

Rar Vinyl unfolding cover

Vi skrur tidsmaskinen tilbake til 1967 og til New York. Rar Vinyl handler denne gangen om How To Blow Your Mind And Have A Freak-Out Party med bandet Undfolding. En obskur, merkelig og til tider febrilsk plate som inneholder alle de kriterier som finnes for at dette skal klassifiseres som et produkt av hippietiden. Og coveret ikke minst, som i seg selv er verdt hele plata.

Bak prosjektet stod en fyr ved navn David Dalton, mest kjent i ettertid som journalist i musikktidsskriftet Rolling Stone. Han samarbeidet med sin den gang kjæreste Andrea Ross, og gikk i studio sammen med en liten gjeng unge lovende musikere, og i følge ham selv en stor dose med LSD og cannabis.

Han hadde gode kontakter i musikkbransjen og fikk leid studio hver natt i en hel uke, og slik ble How To Blow Your Mind And Have A Freak-Out Party til. Tittelen er i seg selv en oppsummering av hva som skjer på de to LP-sidene. Her er ingenting holdt tilbake. Det er syretrippen som står i fokus, og alt ble spilt inn mens man var på trip, det var faktisk en forutsetning. Stort sett burde vel slike prosjekter gå galt. Enten sklir det helt ut og det som skulle bli en plateinnspilling blir fort kaos. Men merkelig nok klarer denne gjengen å holde en viss kurs midt i galskapen, og albumet er til tider ganske interessant. Det finnes låter og øyeblikk der jeg blir nesten litt imponert over kvaliteten, med tanke på hva premissen var.

rar vinyl InsertXXX

Side en er kalt Acid Rock. La oss like godt starte med åpningen, «I’ve Got A Zebra – She Can Fly» heter første låt, og er like far out som tittelen indikerer. Den åpner med noen sløye trommer, så spoles båndet opp i full hastighet, men tar seg fort inn. Daltons vokal som for øvrig er mer en godkjent fyller høytalerene. Lydbilde er både luftig og klart. Det er en del cut and paste-teknikker her som var svært nytt og moderne i 1967. Gitarsoloen panoreres fra høyre til venstre og tilbake igjen. Teksten er akkurat så ute som tittelen indikerer.

Hør «I’ve Got A Zebra – She Can Fly» her:

En annen låt som fanger min interesse er «Girl from Nowhere». Vokalen er lagt på i lag på lag, og også her panoreres det mye, stereo var fjonge saker den gangen. Men igjen er det noe her som jeg liker. Litt tidlig Pink Floyd, omtrent rundt «Arnold Lane» og «See Emily Play». Både popete og psykedelisk.

Hør «Girl from Nowhere» her:

Så tar folk-stilen over en god stund. Tydelig inspirert av middelaldermusikk, med masse rare effekter og lydkulisser gjør de neste låtene til en merkelig lytteropplevelse. «Flora’s Holiday» og «Love Supreme Deal» er låtene som skal ta oss tilbake til en annen tid. Og dermed er side en over og LP’en må snues.

Hele side to er kalt The Meditation Side. Og her kommer som seg hør og bør sitarmusikken. Indisk folkemusikk og spesielt sitaren var stort i 1967, ikke minst takket være The Beatles. Første spor på side to, «Prana» er virkelig helt ute. Her er det en stemme som proklamerer mer enn synger teksten, med ekko, overlappinger og en ivrig sitar i bakgrunnen. Prana er forøvrig Sanskrit for livskraft, og filosofien inkluderer yoga og tanken om at all kosmisk energi er allerede innplantet i alle mennesker. Altså, blow your mind.

Hør «Prana» her:

«Electric Buddah» er helt i samme gate. En stemme proklamerer en tekst, tydelig med tanke om at det skal fungere som en meditasjon. At den blir fulgt opp av en låt kun kalt «Hare Krishna» kom ikke som en bombe. Her shantes det hare rama, krishna krishna og lignende i nesten fire minutter. Albumets definitive lavpunkt. Jeg ser umiddelbart for meg alle disse oransje, skalla folka som danser gjennom gatene og er helt borte i sin egen fortreffelige verden. Har alltid syntes at de folka er litt for mye.

Albumet avsluttes med en historie om to fugler som sitter i et tre, og etterhvert som historien utvikler seg, blir den mer og mer akkompagnert av en tverrfløyte og andre blåseinstrumenter, som mest av alt minner meg om NRKs barne-tv på tidlig 70-tall.

rar vinyl FullSizeRenderXXX

Dette er litt av en tidskapsel, så til de grader et barn av sin tid. En genuin hippieplate, det er det i alle fall. Dette er ikke en gjeng voksne studiomusikere som prøver å surfe på hippiebølgen, slik platebransjens grand old men spekulerte vilt i på 60-tallet, men derimot en gjeng komplett rusa, men idealistiske ungdommer som i sitt overmot tror de lager universets med utfreaka plate. Og de lykkes nesten. Det er som sagt noen øyeblikk her som absolutt er hørbare. Men det er også uten tvil en meget passende plate for vår serie Rar Vinyl.

Skulle du mot alle odds finne denne i en gammel kasse på din lokale brukthandel så for all del, kjøp, kjøp, kjøp. Det er den verdt!


 

Inne i platen ligger det også vedlagt et hefte der bandet kommer med tips om hvordan man kan få til et velykket Freak-Out Party. Her kommer oppskriften:

Wear bright really out-of-sight combinations, things that look strange together. GIRLS! This is a chance to wear something exotic and fantastic that you wouldn’t get a chance to put on. Perhaps spray an old pair of shoes with DAY-GLOW and wear DAY-GLOW tights to match. Bright oranges and greens, goofy jewelry, peacock feathers as earrings and a super mini-skirt.  GUYS! The idea is to look cool and mysterious, so wear moccasins, prayer beads, or Indian bells, psychedelic buttons, and groovy mod clothes. If you really want to blow your guests’ minds, paint your face in wild colors. It’s a chance to use some way-out make-up effects. Paint flowers on your arms and wear a mystical PSYCHEDISK on your forehead. Hypnotize your friends with its hallucinating effect.

Rar Vinyl FullSizeRender_3XXX

Invite your grooviest friends, people who really swing, and enjoy exploring new and exciting experiences. BLOW YOUR MIND, FREAK OUT, etc. on pieces of colored paper, then glue them on to a piece of tinfoil and fold. This will let them know what kind of scene it’s going to be. Ask everyone to bring things they really dig: records, candy, people, flowers, books on flying saucers, kooky things. Tell them it’s a costume party and to come in their most out-of-sight clothes. Tell them it’s going to be a happening; they’ll get the message. By now your guests should be really grooving with your head. Get everyone involved in way-out conversations. Read your horoscopes. Compare the personalities of people born under different signs.

rar vinyl new_1XXXHør hele albumet her:

 

Om forfatter

En fyr, 38, som Jobber som DJ kombinert med IT-jobb. Skriver mest om musikk som Electronica, Retrosynth, Indie og alle de rare obskure platene som ingen vet helt hva handler om. Jeg skriver også om litteratur, sport og det som måtte passe inn med med dagsformen.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert