I 1969 kom det en western-film som nesten var dømt til suksess. I hovedrollene fant vi to hete stjerner i Hollywood i slutten av 60-årene, Paul Newman og Robert Redford. Burt Bacharach og Hal David musikk til filmen, blant annet «Raindrops Keep Fallin’ on My Head», og George Roy Hill, som var en up and coming-mann regisserte. Filmen het Butch Cassidy & The Sundance Kid, og denne posten skal ikke handle om denne filmen.

Det skal derimot handle om to cowboyer som hadde svært mye til felles med Butch Cassidy og Sundance Kid. Litt over et år etter kinosuksessen kom TV-serien om to lovløse menn, Hannibal Heyes og Kid Curry. De hadde lenge herjet rundt i ville vesten i en gjeng kalt Devil’s Hole Gang, men etter et togran der flere funksjonærer og uskyldige blir drept, prøver Heyes og Curry, som alltid har holdt seg unna vold, å søke amnesti hos guvernøren i Texas. Han mener de først må bevise at de ikke lenger er lovløse, og i mellomtiden skifter de navn til Smith og Jones. Og så er serien i gang. Gutta er fortsatt ettersøkt under sine opprinnelige navn, og i nesten hver episode er det nesten så de blir tatt. I mens jobber de hardt for å opptre lovlydig og håper snart på et ordentlig amnesti. Deres gamle gjeng, Devil’s Hole Gang, er også etter dem, og dukker opp med jevne mellomrom.

Alias Smith and Jones 16 sep 1971 VG

Mine foreldre mente jeg fikk vente til jeg ble sju år før jeg kunne være så sent oppe på lørdagskvelden. Etter å ha mistet de første tre episodene rundet jeg sju, og endelig var jeg stor nok for Alias Smith and Jones. Jeg ble frelst omtrent i det samme kjenningen spilte opp. Ben Murphy (Kid Curry/Jones) og Pete Duel (Hannibal Heyes/Smith) så snille men absolutt tøffe ut, og så var de jo lovløse, noe som helt klart gikk til deres fordel. Jeg var så opptatt av serien at min lærer i førsteklasse sendte meg på gangen fordi jeg hadde skrevet Alias Smith and Jones over hele tavla i storefri.

Serien hadde en tøff start i Norge, da den fikk den tunge oppgaven med å følge opp Kruttrøyk, kanskje det mest populære TV-programmet som gikk på NRK på den tiden. Men det var flere enn meg som raskt adopterte den nye serien. Alias Smith and Jones fikk også med seg et publikum Kruttrøyk ikke slo så godt an hos, nemlig jenter i alderen 12-18 år. Spesielt Ben Murphy hadde stor innvirkning på jentene, og jeg husker godt at min storesøster hadde flere bilder av ham på jenterommet. Jeg for min del likte best den mørke Pete Duel. Lite ante jeg når jeg begynte å se på Alias Smith and Jones, at min favoritt, Pete Duel, allerede var død. Den 31. Desember 1971, over et halvt før jeg så min første episode, tok Duel livet av seg med en pistol mot hode etter en fuktig natt. hannhadde i lengre tid slitt med rusproblemer. Min storesøster hadde allerede sagt noe om det, men jeg nekte å tro på slikt tull. Han var jo der, på TV, han var slett ikke død. Det var først når hun kom med et nummer av Det Nye, Norges største ungdomsblad på 70-tallet, at jeg måtte innse at han faktisk ikke levde lenger.

Alias Smith and Jones Pete Duel Det Nye 1972 mini

Det var et hardt slag, og når Pete Duel forsvant fra TV-skjermen og Roger Davis tok over rollen hans i sesong to av Alias Smith and Jones, da var det ikke så gøy lenger. Joda, jeg så jo på (det var jo bare en kanal på den tiden), men savnet av min helt, Pete Duel/Hannibal Heyes, var så stort at det nesten gjorde vondt. Etter hvert gikk serien i glemmeboka, jeg skrev isteden jentenavn på tavla, og på 80-tallet var Smith and Jones synonymt med en britisk komedieserie med Mel Smith og Griff Rhys-Jones, og ingen husket Heyes og Curry. Først i begynnelsen av 90-tallet stiftet jeg igjen, ved en tilfeldighet, bekjentskap med mine gamle helter, da TV2 begynte å sende repriser av serien på søndags formiddag.

alias_smith__jones
For noen år siden kjøpte jeg alle sesongene på DVD, hadde en revival på noen uker, og fortsatt liker jeg egentlig bare sesong en, der Pete Duel er med. At han forsvant sitter fortsatt hardt i magen. Men selv om det ikke er like stas med Alias Smith and Jones nå, så kiler det i magen når kjenningsmelodien spiller opp, joda, det gjør det!


 

For å friske opp i eventueløle hull ihukommelsen, eller om du rett og slett aldri har sett eller hørt om Alias Smith and Jones før, så legger vi ved et par avsnitt av serien, litt bilder og annet snacks om to av de kuleste cowboyene som herjet i den ville vesten.

Alias Smith and Jones – A Fistful of Diamonds (Season 1 / Ep. 08)

Scene fra Pilot-episoden av Alias Smith and Jones

 

Alias_Smith_and_Jones_1970

Det ble også laget en svært kortvarig versjon av serien i tegneserieformat. Den kom kun ut i USA.

Alias  Smith and Jones tegneserie 1

Alias  Smith and Jones tegneserie 2

Kjenningsmelodien til serien:

Alias Smith and Jones – The Root of It All (Season 1 / Ep. 11)

Klipp fra Aftenposten 1971

Alias Smith and Jones aftenposten 1971

Alias Smitrh and Jones Pete 3

Alias smith and jones pete 5

Alias smith and jones pete 4

NRKs TV-program Lørdag 2. oktober 1971, kvelden da Alias Smith and Jones debuterte på norske skjermer

Alias Smith ans Jones TV 1971 2

 

 

 

 

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert