I kjølevannet av at NRK P3 sitt klassiske radioshow Karate ble avsluttet sommeren 2003, ventet man på neste utspill fra Kristopher Schau. Han nevnte noe om et helt spesielt radiokonsept som sannsynligvis skulle sendes på høsten. Nå ble det ikke høsten 2003, for Kristopher Schau ble en del av TV-suksessen Team Antonsen, og ble opptatt med det i nesten et år. Men så smalt det i gang, Et Norge i Krig, mandag den 30. august 2004. Schau beskrev konseptet som et antihumanistisk program for frustrasjoner og forakt. Et radioprogram som hadde som formål å være mørkt, drøyt og dystert. Noe det i aller høyeste grad lykkes i å bli.

Radio Et Norge i Krig logo

Et Norge i Krig er et av svært få, om muligens det eneste radioprogram i NRKs historie som ble stoppet av kringkastingssjefen selv, den gang i 2004 John G. Bernander. Lenge var det P3s radiosjef Nils Heldal som tok på seg skylden for å ta programmet av plakaten, mens Bernander nektet enhver befatning med saken, men de fleste skjønte hvem som stod bak avgjørelsen når Heldal sa opp sin stilling allerede dagen etter avgjørelsen. Vi kommer sterkt tilbake til den saken.

Hør hele sendingen av Et Norge i Krig fra 6 oktober 2004 (57 min.):


Programmet ble laget av trioen Kristopher Schau, Morten Ståle Nilsen og Øystein Karlsen, med Schau som den mest profilerte. Programmet fikk raskt oppmerksomhet da Kristopher i premieresendingen la ut sin egen sjel til slags på QXL. Omtrent samtidig med at første sending av Et Norge i Krig var over , begynte det å brenne i et elektrisk skap i Radiohusets kjeller. Alle ansatte måtte evakuere, og for første gang på mange år ble det helt stille i NRK Radio. Etter ti minutters stillhet tok NRK Tyholt i Trondheim over. Det gikk fort noen spekulasjoner om dette var helt tilfeldig, noen trodde selveste djevelen hadde grepet inn, og Et Norge i Krig fikk vel det man kan kalle en heftig start. Auksjonen på Schaus sjel gikk frem til 6. september og det var TV 2s Numme og Rønneberg som fikk tilslaget på 18 500,-.

Klipp fra på Et Norge i Krig (06.09.04), hvor Kristopher Schau ber folk om å by på sjelen hans (4 min.):


Trykk på artikkelen for lesbar versjon

Radio Et Norge i Krig brann 300804

Radio Et Norge i Krig qxl

VG slo stort opp saken med NRK -brannen og premieren på Et Norge i Krig.

Radio Et Norge i Krig VG 310804 klippet

 Et Norge i Krig ble raskt en favoritt for mange radiolyttere, og formen var helt i unik i norsk radiohistorie. Dette var ikke et underholdningsprogram, der humoren stod i fokus. Programmet var som sagt ganske så dystert og misantropisk, og det var et svært gjennomnarbeidet og proft opplegg. Med flinke folk som Morten Ståle Nilsen og Øystein Karlsen i kulissene, fremstod Et Norge i Krig som et alternativ til all den lette kaklingen som man kunne finne i programflaten til både NRK P3 og andre stasjoner som P-4 og Kanal 24. P3s radiosjef Nils Heldal ga sin fulle støtte til programkonseptet og ga gutta frie tøyler. John G. Bernander og NRK-ledelsen fulgte sendingene med argusøyne, og til slutt fikk de høye herrer altså nok. Men mer om det litt senere.

Hør hele sendingen av Et Norge i Krig fra 29 september 2004 (54 min.):


Media fulgte også nøye med på hva trioen Schau, Nilsen og Karlsen bedrev. I oktober bestemte Kristopher Schau seg for å trene seg opp til å bli kroppsbygger, der han også ønsket å ta anabole steroider for å få prosessen raskere i gang. Den profilerte kroppsbyggeren Håvard Ellingsen, også kjent som DJ Herkules skulle trene opp Kristopher. Dette skapte bruduljer, spesielt reagerte Antidoping Norge ved medisinansvarlig Per Wiik Johansen, som gikk ut i media og fordømte prosjektet og mente Kristopher Schau handlet uansvarlig og umoralsk. Schau droppet prosjektet og kom en redgjørelse om hvorfor i en sending fra 18. oktober 2004: «Her har man altså et ønske om å belyse et problem ved å sette seg selv i fare for å vise hvor mystisk dette er, men så blir det drept på barnestadiet. Man kunne selvfølgelig ha fortsatt med prosjektet, men det er ikke lenger så gøy når katta er ute av sekken. Så vårt lille forsøk på å gjøre noe godt for omverdenen ved selv å bevise helsefaren ved dette var det ikke rom for»

Radio Et Norge i Krig Anabole vg 191004

Den 17 November kommer nyheten om at Et Norge i Krig ville bli tatt av sendeplanen etter jul, og raskt surrer ryktene om at det er kringkastningssjefen selv, John G. Bernander, som har presset igjennom avgjørelsen. Dagen etter var avisene på plass med spaltemeter om avgjørelsen. og sentralt var da Nils Heldal, den gang kanalsjef på P3. Han tok på seg hele ansvaret for avgjørelsen, og kom med en pressemelding der han blant annet sa at poenget med Et Norge i Krig var å lage et mørkt og dystert program, men han mente det ble for mørkt og dystert. Derfor sier vi at en sesong er nok, konkluderte han. Dagen etter sa Heldal opp sin stilling, og det fyrte godt oppunder teorien om at Heldal slett ikke var mannen bak avgjørelsen. Øystein Karlsen sa dette i et intervju med Ballade.no i slutten av november 2004: «John G. Bernander er leder for en folkefinansiert kanal, men lar personlige vurderinger og hensyn bestemme hva folk skal få høre. En slik lederstil vil over tid føre til at folk som i utgangspunktet har ryggrad og integritet må se ned i bordet eller falle i unåde».

Først ni år senere fikk man forklaring på hva som egentlig skjedde da Et Norge i Krig ble tatt av sendeflaten i NRK P3. I anledning 20 års jubileet til P3 som kanal, valgte både Heldal og Bernander å fortelle den virkelig historien. Og Bernander bekreftet at han personlig hadde bedt Heldal om å stoppe Et Norge i Krig etter nyttår, og la til at om ikke Heldal hadde fulgt ordren så hadde han grepet inn og stoppet det personlig.

Radio Et Norge i Krig 2013Siste sending av Et Norge i Krig gikk av stablen den 23. Desember 2004, og et lite stykke radiohistorie forsvant ut i evigheten. Sjeldent har man hørt mer kompromissløs radio, og det som kunne ha blitt en programserie med mange sesonger stoppet nesten før det var kommet i gang. Igjen, takk skal du faen meg ha, Bernander!

Trioen Schau, Nilsen og Karlsen gikk videre til TV 2, og laget tre år senere, i 2007, en nesten like legendarisk TV-serie, kalt De Sju Dødssynder, som var helt klart en videreføring av konseptet de hadde bygd opp med Et Norge i Krig, men se det er en annen historie som kanskje dukker opp på Beater med tid og stunder.

Her følger flere bilder, artikler og ikke minst opptak fra diverse sendinger fra høsten 2004.


 Hør hele sendingen den 19. oktober 2004 her (56 Min.):

Trykk på artikkelene for lesbar versjon

Radio Et Norge i Krig VG 29084 red

Finns dagbok var en av de faste postene i Et Norge i Krig. her fra en sending mandag 20 september 2004:

Radio et Norge i krig nummis

Thomas Numme og Harald Rønneberg i studio på Marienlyst. De leser kontrakten på Kristopher Schaus sjel som de akkurat har kjøpt.

 

radio et norge i krig kontrakt

Selve kontrakten på Schaus sjel

Radio Et Norge i Krig VG sept 2004 Sjel Kjopt

Kutt fra Et Norge i Krig 23. November 2004 – Norges Mengele, en medisinsk pioner fra Bergen:

Radio Et Norge i Krig Programoversikt

Programoversikt NRK P3 23 desember 2004 – Et Norge i Krigs siste sending

Hør hele sendingen av Et Norge i Krig fra onsdag 15. desember 2004 (53 min.):

Radio et norge i krig etterlonn

Radio Et norge i krig team antonsen Et Norge i Krig Onsdag 24 november 2004 – Tones dagbok:

Radio Et Norge I Krig  Kristopher og oystein

Øystein Karlsen og Kristopher Schau i NRKs studio under siste sending, (desember 2004)

Et Norge i Krig ble også tilslutt en bok, gitt ut på Cappelen i Januar 2006, forfattet av samme trio som stod bak radioprogrammet. Boka er basert på tekster skrevet for radioprogrammet. De omhandler alt fra Johnny «Tarzan» Weismüllers triste skjebne til Hitlers aparte seksualliv. Mørke sider av norsk historie får også plass, både norske bødler på 1800-tallet og norske avisers hylling av nazismen i mellomkrigstiden. Boka var forøvrig dedikert til John G.

Radio Et Norge i Krig Cappelen

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Èn kommentar

  1. H

    Ey, takk skal du ha – har lett lenge etter mer innhold fra Et Norge i Krig, som dessverre gikk før jeg ble kjønnsmoden, og som jeg gikk glipp av.

    Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert