En gang i tiden var ukebladet Det Nye omtrent det eneste bladet som skrev om og for ungdom i Norge. Den gangen hadde bladet en profil som også til dels var rettet mot gutter, spesielt var musikksidene, som etter hvert ble styrt av selveste Yan Friis, viktig stoff for meg som tenåring. Men for all del, det meste var jo rettet mot jenter. Motestoff, billedromaner, Dette hendte meg, garnoppskrifter og mattips var jentestoff, definitivt. Men siden de også kunne finne på å skrive om Kiss over to sider, ha opp til flere artikler om filmstjerner som Terrence Hill og Charles Bronson, var det mer enn bra nok for meg.

En side som alle måtte lese, var superstjernen over alle superstars, Søren Superstar selvfølgelig. Hver uke regjerte Søren over en hel side med Svar Oss Søren. Her kunne frustrerte ungdommer komme med spørsmål, man kunne sende inn problemstillinger og lage skreppe og type-toppen. Søren svarte på sin helt særegne måte, og ble en institusjon for norske ungdommer på 70 og litt inn i 80-tallet.

(Skreppetoppen fra april 1975 – Og vet du ikke hvem Stacy Dorning var/er, så liker du sansynligvis ikke hester heller)

Svar oss søren 6 skreppetoppen

stacey dorning

(Stacy Dorning som Jenny Gordon i serien «Silkesvarten» – Den heteste skreppa i 1975)

Noe av det som gjorde Søren enda mer mystisk, var at hans identitet var hemmelig. Ingen viste hvem Søren egentlig var. Diskusjonen går faktisk den dag i dag visse steder på nettet, spesielt på Facebook, og teoriene har vært mange. Lenge var det et rykte om at det var Yan Friis som var Søren, så dukket teorien om at det var Tor Milde som stod bak, andre navn som Peter Nagy og til og med Jahn Teigen ble nevnt. Sannheten skal jeg nå servere dere. Jeg kjenner et par journalister som jobbet i Det Nye på 70-tallet, og etter noen øl fikk jeg historien. Søren Superstar var ikke en persons ansvar, men en figur som ble skapt av redaksjonen i Det Nye. Man utarbeidet svarene i plenum, sørget for at språket og stilen fikk en egen stil. På 90-tallet gikk Jan Amundsen, tidligere Det Nye-skribent, spesielt for videosidene på 80-tallet, ut i media og avslørte at han var Søren Superstar, og det stemmer tildels i en periode utover på 80-tallet. Men når Søren Superstar var som mest populær på 70-tallet, var han altså et redaksjonsansvar for flere skribenter, deriblant Amundsen og Nagy.

Svar oss Søren 1

Sånn, der har dere den virkelige historien bak Søren Superstar. For øvrig startet man opp spalten helt tilbake i 1968, da under navnet Svar Oss Simen, der Ola Bauer skrev under navnet Simen, som var mye mer seriøs og ordentlig. Først i 1972, når man forandret navn til Søren (takket være klager fra Dagbladets Simen Skjønberg), begynte personligheten til Søren å utvikle seg til å bli den ungdomsguruen han etter hvert ble for 70-talls generasjon av tenåringer her i Norge.

Og nå er det vel på tide å hente frem litt småklipp fra bladet, slik at vi kan friske opp i Zhe Inglish-Kåårs, fortvilte forelska tenåringer, Fanbrev, frustrerte ungdommer som ikke orker gamlingene lenger osv. Her følger en rekke klipp fra Søren Superstars side i Det Nye på 70-tallet, der du også møter Sørens feminine alibi, Sørine Supersoul.

Svar oss Søren 5

Svar oss Søren 2

Svar oss søren 7Svar oss søren 11Svar oss Søren 16Svar oss Søren 15Svar oss søren 14Svar oss søren 13Svar oss søren 12Svar oss søren 12 Sørine SupersoulSvar oss søren 10Svar oss søren 9Svar oss søren 8

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert