nrk-collage-m-text

På 50-tallet i Norge var det radio som gjaldt. TV’en var fortsatt på prøvestadiet, og de store stjernene i media var radiostemmene. Og mest av alt de som hadde ansvaret for den lettbente underholdningen. Annenhver lørdag gikk det et direkte sendt radioshow fra Store Studio på Marienlyst. I 1955 startet et trekløver opp en programserie som skulle bli legendarisk i NRK. Rolf Kirkvaag, Erik Diesen og Leif Rustad ledet På Bølgelengde, som gikk to lørdager i måneden, kl. 20.45 og varte en hel time. Dette programmet samlet hele familien rundt radioapparatet, og en stund hadde man opp mot 80 % av den norske befolkning som lyttere.

Programopplegget var ganske spikret fra gang til gang. Det var sanginnslag, gjerne en og annen utenlandsk gjest, rebusløp for lytteren, der man måtte sende inn svaret pr. post, konkurranser med publikum som deltagere, og ikke mist sketsjer. Store revystjerner, sangartister og teaterfolk som Einar Sissener, Arve Opsahl, Rolf Just Nilsen, Carsten Byhring, Nora Brockstedt, Leif Juster, Sølvi Wang og Jens Book-Jensen stilte villig opp for kringkastingen, og publikum måtte søke pr. brev for å få plass i Store Studio. I et leserinnlegg i Aftenposten i 1957 forteller en innskriver at han hadde stått på venteliste i nesten 3 år. Det var plass til ca. 250 mennesker i salen, og med kun 20-25 program i året, ble ventelistene bare lengre og lengre for Norges mest populære program på 50-tallet.

NRK Diesen og Rustad

NRK familie rundt radioen 3

På Bølgelengde skaper historie

Lørdag den 12. November 1955 ble en helt spesiell dato for NRK, da man for første gang prøvesendte et direkte radioshow gjennom TV-signaler. Nå var det omtrent ingen som hadde Fjernsyn på denne tiden i Norge, men monitorer ble satt opp flere steder i Oslo, Fredrikstad og Hamar, og folk stimlet sammen foran butikkvinduene for å se det nye miraklet. På Bølgelengde klarte altså denne kalde høstdagen i November 1955 og skape både radio og TV-historie.

NRK Tv på radio 12 nov 1955

Når sendingen kom i gang og kjenningsmelodien fremført, åpnet Rolf Kirkvaag showet på denne måten:

«Kveldens hovedperson er naturligvis Fru Norge, Edel Martha Nilsen, som vi skal se litt nærmere på litt utover i programmet. Ja, jeg sa «se». Vi skal nemlig i kveld, som et rent eksperiment, ha en prøvesending med fjernsyn her fra Store Studio. Sendingen fra fjernsyn begynner rett før 21:10, altså litt før 21:10. På Radiomessen i Oslo er det fjernsynsmottagere, og så vidt vi vet er det også anledning til å se fjernsyn på Majorstua, i Vogts gate 68, på Youngstorget, i Grønland 8 og Bygdøy Allé 8. Ellers er det jo forhandlere og private i og utenfor Oslo som har fjernsynsmottagere, og hvis de kunne få rigget til apparatet slik at interesserte fikk anledning til å se, ville nok mange sette pris på det. Sendingen begynner altså ca. 21,10, men vi understreker atter at det bare er et eksperiment. Og selvsagt er radioprogrammet langt viktigere.»

Du kan høre sendingen fra 12 November 1955 i sin helhet her:

På Bølgelengde – Show i Store Studio 1955 11 12

Rolf Kirkvaag, radiokjendis og stor helt

Kirkvaag ble en stor stjerne, og var en periode på slutten av 50-tallet Norges største kjendis. At han også overlevde en flystyrt i november 1956, der flyet ble liggende i ulendt terreng og ble meldt savnet, og Kirkvaag med brukket ankel sammen med en lettere skadd disponent Knut Steen-Hansen, klarte å gå gjennom dyp snø ned til en gård for å varsle om flyulykken, gjorde han til en enorm stor helt i en periode. Som man ser av et av bildene nedenfor, var også radiokollegene Leif Rustad og Erik Diesen med i leteaksjonen, og kjørte Kirkvaag personlig hjem til Oslo der han ble lagt inn på sykehus. NRKs største kjendiser laget virkelig ekte dramatikk den gangen.

NRK ulykke savnet fly NRK kirkvaag ulykke 2NRK ulykken 5 NRK ulykken aft posten forside NRK ulykken Kirkvaag familieNRK ulykke aft posten 1986

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert