Jeg vedder en gammel tl-krone seddel på at de fleste av dere som leser Beater ikke har hørt om Miranda Sings. Det har nok mest med alderen å gjøre. De fleste som leser Beater er ikke mellom 10-15 år, og jeg er definitivt ikke i den rette aldersgruppa, men vet hvem Miranda Sings er fordi jeg har en datter som er nettopp det, i den rette alderen. Miranda er et fenomen, et YouTube-fenomen, og hun er fiktiv, en figur, skapt av artisten Colleen Ballinger. Og hun fylte Folketeateret i Oslo til randen på tirsdag, og høstet stor jubel, og jeg fikk med meg litt av oppstyret, da jeg fulgte min datter og hennes venninne til konserten.

Grunnen til at jeg føler et behov for å skrive om Miranda Sings her på Beater er vel nettopp det med å prøve å forstå en kultur og hvordan noen kan bli store stjerner uten å være på TV, radio, i avisene eller gi ut plater, spille i filmer eller i det minste være med i en reality-serie (Ok, det er jo det samme som å være på TV, strengt tatt)

Miranda Sings er en YouTube-stjerne. Hun har blitt stor på å parodiere de litt oppblåste og ikke spesielt talentfulle egoene man finner på YouTube. De som egentlig ikke kan synge eller danse, men er selv overbevist om at de er Guds gave til oss andre dødelige og har et stort behov for å vise seg frem. Miranda Sings varemerke er alt for mye knallrød lebestift rundt munnen og slagordet er «Haters, back off». Hun gestalter prototypen på en person uten noen form for selvinnsikt og som utøver null selvkritikk. Og hun gjør det med snert, masse ironi og stil.

Miranda Sings 2

Dette har slått an stort blant unge jenter, og Miranda Sings er nå en så populær figur at hennes skaper, Colleen Ballinger, kan reise på turné som en hvilken som helst popstjerne. I det hun kommer på scenen eksploderer salen, og så begynner et show som er en merkelig blanding av Olga Marie Mikaelsen, stand-up og en YouTube-video. Og det er en haug med interne meldinger som jeg ikke forstår noe som helst av, men som alle de unge jentene i salen ler seg skakke av. Jeg må bare innse at jeg observerer en ungdomskultur som sementerer den siste lille rest av håp om at jeg fortsatt tror jeg har litt peiling på nye trender. Jeg har ikke filla peiling lenger, enkelt og greit.

Alle de nye måtene å bli kjent på, som YouTube-fenomen, Rosablogger eller Instagram-stjerne, der har jeg ikke fulgt med i timen. Men la det være helt klart, ungdommen har nå sine egne kanaler og stjerner, som mer enn noen gang er utilgjengelig eller forståelig for en generasjon som vokste opp uten internett. Det har alltid vært sånn at ungdomskulturen er litt uforståelig for foreldregenerasjonen, for all del. 50-årene med Elvis og Little Richard, 60-åras hippier, 70-tallets glam og tungrock, 80-årenes MTV og Indie og 90-åras grønsj og hiphop. Joda, det henger på grep. Men nå er noen av de store stjernene, som svenske PewDiePie og amerikanske Miranda Sings i det store og hele på kanaler som man rett og slett ikke havner på om man ikke blir tipset, eller at fenomenet blir så stort at man havner på TV, hos Skavlan for eksempel. For vi godt voksne ser jo fortsatt på TV.

Når det gjelder Miranda Sings, så forstår jeg altså ikke så mye. Men det var et proft show, og jeg lo med, om enn litt usikkert, noen ganger. Og min datter ga showet en sekser på terningen. Jeg tok meg selv i å sitte å drømme meg tilbake til fotballkort, vinylskiver, tegneserier og Donkey Kong, slike ting min far og mor ikke forstod noe som helst av. Og strengt tatt var jeg glad til.

Så nå har jeg sett Miranda Sings, og det er helt greit at jeg ikke forstod det, det er ikke meningen heller. Jeg kan rolig konstatere at jeg ikke på noen måte lenger er en ungdom, og det jeg egentlig er mest nysgjerrig på nå, er hva slags greie som blir svært blant unge folk i 2035. Jeg for min del kommer nok til å prøve å være en kul bestefar, som nok en gang later som han henger litt med, selv om han på innsiden er formet som et spørsmålstegn. Og som blir ferska utallige ganger i å ikke forstå noe som helst.

Gammel nå!

Miranda sings oslo


Miranda Sings har gjort noen svært morsomme ting sammen med selveste Jerry Seinfeld. Her er hun gjest i hans Coffee-serie:
Miranda & Seinfeld – In Cars Getting Coffee

Den nå litt aldrende trendeksperten Per Sundnes var også innom, litt ufrivillig i følge ham selv, Miranda Sings-konserten og slet med å forstå hva som skjedde. Hør klippet fra NRK P-1 her:

Om forfatter

Mann, 50, Beaters redaktør og upublisert forfatter, husmor og selvutnevnt konge av Furulia. Jeg skriver fortellinger, romaner, epistler og anmeldelser, lager mat, vasker huset på fredager og arkiverer stadig vekk både mitt og noen ganger deler av andres liv. Hører mest på radio, er svært glad i Herreavdelingen og Radioresepsjonen. Mener musikk burde være en egen religion. Tror på Wall of Voodoo, Cramps, The Triffids, The Beatles, The Kinks, Johnny Cash, John Prine og Kris Kristofferson. Er pappa, kjæreste og hundeeier. Og av og til lager jeg et radioprogram som heter Alinge, et program for evigheten.

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert